Graficele lumanare sunt o alternativa la graficele bara si probabil majoritatea traderilor sunt de acord ca acestea evidentiaza mai bine relatia dintre preturi. Au aparut, dupa cum le spune si numele, in Japonia undeva in secolul 19 dupa 1850 si mare parte din credit pentru dezvoltarea lor ii apartine unui trader legendar in aceea vreme numit Homma. Cel mai probabil ideile lui originale au fost modificate si ajustate de-a lungul anilor si s-a ajuns la graficele lumanare folosite azi in orice program de analiza tehnica.
In „patria” analizei tehnice (SUA) acest tip de grafic a fost total necunoscut peste 70 de ani de la aparitia primelor teorii de analiza tehnica, graficele utilizate cu precadere in tot acest timp fiind graficele bara. Prima carte serioasa despre lumanarile japoneze folosite in graficul de pret a fost „Japanese Candlestick Charting Techniques” scrisa de Steve Nison si a avut un mare succes imediat, succes care s-a datorat in mare parte faptului ca lumanarile japoneze permit utilizarea acelorasi tehnici ca si graficele bare si ofera un plus de vizibilitate a a graficului si cateva configuratii de lumanari foarte usor de interpretat.
Pentru a crea un grafic lumanare aveti nevoie de aceleasi date ca si pentru crearea unui grafic bara si anume patru preturi de pe perioada dorita: pretul de deschidere, pretul maxim, pretul minim si pretul de inchidere. Fiecare perioada este reprezentata printr-o lumanare , formata din corpul efectiv si umbre. Corpul lumanarii este dat de preturile de deschidere si inchdere iar umbrele sunt date de pretul maxim (umbra superioara) si pretul minim (umbra inferioare) a perioadei dorite. In functie de relatia dintre preturile de deschidere si inchidere corpul lumanarii are culori diferite astfel:
• Daca pretul de inchidere (Close) este mai scazut decat pretul de deschidere (Open) atunci corpul lumanarii este colorat in rosu
• Daca pretul de inchidere (Close) este mai ridicat decat pretul de deschidere (Open) atunci corpul lumanarii este verde
Grafic lumanare neagra si lumanare alba: Japanese Candlestick Charting Techniques – Steve Nison
Liniile subtiri care sunt prezente deasupra si sub corpul alb sau negru reprezinta umbrele lumanarii si sunt date de preturile maxim (High) si minim (Low) ale perioadei dorite.
Graficele lumanare sunt trasate in felul urmator:
1.Se traseaza o linie verticala intre preturile maxim (High) si minim (Low), care este cunoscuta sub numele de umbra.
2.Peste aceasta umbra se aseaza o un dreptunghi ale carui capete sunt limitate de preturile de deschidere (Open) si de inchidere (Close). Daca inchiderea (Close) este mai joasa decat pretul de deschidere (Open) atunci culoarea lumanarii este rosie. Daca pretul de inchidere (Close) este mai mare decat pretul de deschidere (Open) atunci se lasa lumanarea verde
Trasarea unui grafic candlestick se face prin reprezentarea perioadei dorite cu cate o lumanare si alaturarea mai multor perioade. In trecut era nevoie de trasarea manuala a lumanarilor insa in prezent orice program de analiza tehnica contine grafice tip lumanare si este suficient sa aveti datele (Deschidere, Maxim, Minim, Inchidere) si puteti schimba graficul in grafic lumanare. Culorile de reprezentare a lumanrilor nu sunt obligatorii in multe programe de analiza veti gasi ca standard culori verzi pentru zilele in care deschiderea este mai mare decat inchiderea si culori rosii in zilele in care deschiderea este mai mica decat inchiderea, de altfel aceste culori pot fi modificate dupa bunul plac.
Graficele lumanare (candlesticks) folosesc ceea ce poate sa para un numar de denumiri derutante de lumanari si forme ale acestora cum sunt de exemplu Doji, Marubozu, Spinning Tops, Engulfing Bearish, Engulfing Bullish si multe altele. Aceste denumiri sunt folosite pentru a descrie o anumita configuratie in general data de una doua sau trei lumanri alaturate. Aceste configuratii pot fi interpretate insa la fel ca si orice alta tehnica utilizata in analiza interpretarile pot sau nu sa se confirme si trebuie privite doar ca sugestii in contextul general al evoultiei pretului si confirmate de alte tehnici de analiza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu